onsdag 1. desember 2010

Tovetips og søte engler

Jeg starter så smått før dagens luke i Julekalenderen med å skrive litt om mine erfaringer med toving. Strikk og tov blir sikkert en del brukt i kalenderen, og jeg kommer til å lage mye i hvitt.

Mange mener at hvitt garn ikke tover. Det kommer an på type garn, for jeg har veldig god erfaring med toving av hvitt.

Det hvite garnet jeg har mest erfaring med er hvitt Vamsegarn (00). Det tover kjempebra og er krittende hvitt.

I likhet med mange på forumet Trådsnella på Norge123 har jeg strikket etter engleoppskriften Hanne har vært så snill å legge ut som pdf-fil. (Tusen takk, Hanne!) Hvis du ønsker å forsøke deg på englene, kan du gå til Trådsnella, bla deg ned til pdf-filer. Der finner du oppskriften "engleoppskrift".

De har jeg strikket og tovet i hvit Safir (første englebilde), hvit Østlandsgarn og hvit Finullgarn (andre englebilde). De to første med pinne 4, og ble fint tovet. Finullgarnet strikket jeg med en tråd og pinne 3 1/2, og det ble nydelig og litt fnugglette engler. (De ble forresten såpass godt tovet at englene kan stå.)

Men så litt mer om toving. Jeg har strikket og tovet masse opp gjennom årene. Vet det er mange meninger om hva man skal bruke i maskinen, mange advarer mot grønnsåpe. Jeg har brukt en knapp ss flytende grønnsåpe (til gulvvask) i såpekammeret. Det har fungert helt fint. Selvsagt sjekkes det for lo i kammeret, og det er viktig å vaske med ordinært vaskemiddel innimellom for å "rense" opp i maskinen. Da anbefales helst pulver sies det, framfor flytende såpe.

Generelt har jeg strikket mest med en tråd pt3 (Per Tryving) eller en tråd Vamsegarn (Rauma). Eller to tråder pt2. Dette garnet kjenner jeg best. Alle farger tover godt, men forskjellig. To tråder tynt garn blir "mykere", og sort garn tover dårlig og blir litt "løst".

Til det som skal toves godt kjører jeg vanlig 40 graders vaskeprogram med full sentrifugering (1400 omdreininger). Mengde i maskinen har mye å si. Hvis jeg skal strikke mye småtteri, men vil ha det godt tovet, samler jeg opp en del. Votter har jeg brent meg på, hvis jeg har hatt for mye i maskinen har de blitt for hardt tovet.. Derfor tover jeg helst kun ett vottepar om gangen, maks to. Kjører 40 graders vanlig vaskeprogram, men setter sentrifugeringen til 600 omdreininger (laveste jeg har på min maskin).

Trenger sjelden å tove mer enn en gang. Unntaket er tovete kurver som skal stå. Da tover jeg gjerne to ganger.

Helt siden jeg startet med toving i 2004 har jeg brukt teknikken å strikke lapper/flak, tove og klippe opp i forskjellige motiver som til blomster, hjerter osv etterpå. Man kan strikke både riller og glattstrikk. Riller gir bedre toving er min erfaring.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Har fått kommentar via Trådsnella at hvitt Fritidsgarn tover bra. Det er lettere å få fatt i for mange. Siden Tove er fra samme produsent regner jeg med at det også tover fint i hvitt. Det tilsvarer pt2 og Finullgarn.

gyldenkron sa...

Disse var skikkelig fine. Finnes det oppskrift noe sted? Der du linker funker ikke lenger :(