onsdag 1. desember 2010

1. luke: Tovete hjertevotter

Her kommer første luke i Julekalenderen! Siden det er full vinter og kulde for tiden, passer det med tovete barnevotter. Opp gjennom årene har jeg strikket utallige tovete votter til ungene, og jeg har kjempegode erfaringer med bruken av det. Selv om snøen gjør vottene våte på utsiden, er det helt varmt og tørt på hender og fingre. Og så er det så deilig for ungene å ha votter som er myke og gode, og som de ikke "svømmer" i... Her viser jeg fram hjertevotter til småjenter, men oppskriften kan selvsagt brukes i alle farger og med andre mønstre.

Utgangspunktet for oppskriften er blånisse- og rødnissevottene som jeg strikket da ungene var små, men jeg har gjort en god del forandringer. Jeg synes at vottene skal gå litt godt opp på håndleddene, originaloppskriften er litt for kort etter det jeg har erfart. I tillegg har jeg laget oppskrift for den minste størrelsen, og hjertene jeg broderer på før tovingen er også "mine".

TOVETE HJERTEVOTTER

1-2 år (3-5 år) 6-9 år
Legg opp 28 m (32 m) 34 m fordelt på pinne nr 6 med en tråd pt3 eller Vamsegarn eller to tråder pt2 eller Finullgarn. De mykeste vottene får du med to tråder pt2 eller Finullgarn. Til de rosamelerte vottene har jeg brukt nr 54 og 55 i pt2. Fritidsgarn kan erstatte pt3/Vamsegarn og Tove kan erstatte pt2/Finullgarn.

Strikk 2 omg 1 r, 1 vr. Strikk videre 12 omg (14 omg) 16 omg glattstrikk.
Fell jevnt fordelt på siste omg til 24 m (28 m) 32 m.
Strikk hullbord: 2 m sm, 2 kast omg ut. På neste omg strikkes de 2 kastene som en m for å få store nok hull etter tovingen.
Strikk 8 omg (12 omg) 14 omg. Pass på at det er like mange m på hver pinne.
Høyre vott: Strikk nå tommel på 3. pinne slik: Strikk 1 m, sett 4 m (5 m) 6 m på en sikkerhetsnål eller tråd. Legg opp nye 4 m (5 m) 6 m over tommelhullet og fortsett å strikke rundt.
Venstre vott: Som over, men strikk tommel på 2. pinne.
Strikk til votten måler 4 cm/9 omg (6 cm/14 omg) 8 cm/18 omg fra tommelhullet. Fordel like mange m på hver pinne.
Strikk de 2 første m på hver pinne sammen. Strikk 1 omg uten felling. Gjenta disse 2 omg 2 ganger til. For minste str gjentas kun 1 gang.
Deretter felles det på hver omg til det er 8 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.
Tommel: Sett m fra sikkerhetsnålen/tråden over på p. Strikk opp 1 m fra hver side og 4 m (5 m) 6 m fra motsatt side, dvs totalt 10 m (12 m) 14 m.
Strikk glattstrikk til tommelen måler 4 cm (5 cm) 6 cm.
Strikk de 2 første m på hver p sammen til det er 4 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.

På den minste størrelsen, kan du droppe tommelene. Det kan være behagelig for de minste barna.

Nå skal du brodere hjertet på vottene. Jeg lar hjertet peke både ut mot tuppen og inn mot håndleddet. Det er smak og behag. Lag en hjertemal ved å brette et papir dobbelt. Fest med knappenåler og sy tråklesting/forsting fram og tilbake med en tråd pt3/Vamsegarn eller to tråder pt2. (Et lite tips: Jeg har forresten god erfaring med å brodere på før toving. Vil du ha mer effekt til større arbeider kan du lage en snor av luftmasker og sy på med tråklesting. Dette kan erstatte nålfilting.)

Hvis du ønsker å lage tilsvarende votter til gutt, velg feks lys blått eller mørkere blått garn og broder på frihånd en snøkrystall med hvitt. Eller kanskje en enkel snømann?

Flett en snor av 6 tråder med pt3/Vamsegarn eller 12 tråder med pt2/Finullgarn. Knyt dusker i hver ende, og dra gjennom hullene før toving.

Tov litt forsiktig: Jeg kjører vanlig 40 graders program, men med sentrifugering på 600 omdreininger i steden for maks som er 1400 på min maskin. 1 ss flytende grønnsåpe i vaskekammeret. Jeg tover kun ett eller to vottepar om gangen.

Når du har tovet, kan vottene være litt små og krøllete. Strekk og dra, og prøv evt rett på barnehånden. Eller en større hånd. Husk å stikke en finger inne i tommelen.
Dra til snorene så de "løsner" etter tovingen.

De tovete vottene er ikke store, men sitter godt på hånden. Hvis du ønsker dem litt romsligere, bør du gå opp en størrelse. Vottene blir ofte våte på utsiden i bruk. Da tørket jeg dem på radiatoren, eller i tørkeskap hvis du har det. Jeg har også unnlatt å vaske dem så mye. Når de har tørket, kan du lett børste dem rene. Høres rart ut, men forsøk! Bruk en stiv børste eller kam, og du vil se at skitt forsvinner, og vottene blir som nye. Lykke til!

HEIDI GRYMYR DESIGN - Videreutviklet oppskrift og laget modell for hjertevotter. Oppskriften med mine endringer, minste str og hjertemodell er beregnet til privat bruk og gaver - ikke til salgsprodukter.

7 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

Å, så nydelige! Ingenting slår tovete votter! Vi er så heldig å ha en farmor som strikker og tover votter til oss, og de er bare sååå gode og varme og behagelige å ha på:-)
Tusen takk for at du deler oppskriften med oss! Kanskje jeg skal prøve meg på et par?

Klem

Kath sa...

Takk for hyggelig kommentar i min blogg!Masse fint her hos deg :) Arne & Carlos lueheftet er det Dalegarn som har gitt ut!

Marion sa...

KJempefine votter! Må kanskje prøve meg på sånne når jeg får tid! :)

Bente sa...

Vottene er flotte! Takk for dette kalendertipset ditt,det blir koselig å følge med videre:)

Maria sa...

Takk for at jeg får muligheten til å glede meg over enda en kalender.
Det skal bli koselig å følge med fremover.

Hanne sa...

Kjempe søte votter. Var faktisk på leit etter ett votte mønster til den minste prinsessen min. Så disse må eg prøve:-)

Inge sa...

Härliga tovade vantar. Sådanan vill jag också ha.