torsdag 2. desember 2010

2. luke: Dekorasjon av lys

I dag har Karoline og jeg forsøkt oss på dekorering av kubbelys og vanlige lys med litt forskjellige teknikker. Det er slett ikke vanskelig, og kan være en aktivitet også for barn hvis en voksen hjelper til.


DEKORASJON AV LYS

Du kan bruke servietter, glansbilder, stempeltrykk og bilder som er printet ut på forskjellig type papir til dekoreringen. I tillegg finnes det spesialmerker å få kjøpt hos Panduro.


Systemet er å få smeltet dekorasjonen inn i lyset, og da trenges det varme. Vi brukte strykejern siden jeg har et veldig kjekt minijern. Som beskyttelse har man bakepapir. Men man kan også bruke varme fra en hårføner eller en varmepistol. Det har ikke vi forsøkt, men hold litt avstand, så ser du når prosessen er i gang.

Brukes servietter klipper du ut motivet, og legger det øverste motivlaget på lyset. Vil du stemple motiv eller tekst kan det gjøres på en serviett og klippes ut. Så legger du et bakepapir over og deretter stryker du forsiktig eller lar føner/varmepistol virke. Vær forsiktig med å få varme utenfor motivet, for da vil stearinen smelte litt, så det blir en ujevn overflate.

Glansbilder og motiver fra servietter fungerte veldig greit. Glansbildene fra Nille var også såpass små at de kunne brukes på vanlige lys.

Du kan også bruke bilder printet ut både på tynt og tykkere papir. Klippe med vintagemotiv kan kanskje bli for tykt, men her må du forsøke deg fram. Jo tykkere papir, jo mer må du jobbe for å få det smeltet inn i lyset. På bildet er det motiv fra serviett, og de to andre bildene er printet ut på glanset og matt fotopapir.

Motivene fra Panduro er ganske så dyre, og pussig nok får du nøyaktig samme motiv på Nille. Lysmerkene legges i lunket vann, festes på lyset og så tørker det seg fast. Dette er selvsagt veldig kjekt for barn å bruke. Dette alternativet er muligens det mest brannsikre siden merkene er beregnet til dekorasjon av lys.

Til slutt testet vi ut å stemple på serviett og overføre det. Må innrømme at det gikk veldig kjapt, klarte å få englemotivet midt på en serviettbrett, men det får være... Men legger du litt flid i dette er det en god del muligheter. Bla kan du bruke tekststempler. Har lest at Anita fra Hjerterommet har skrevet på serviett og overført det også til lys.

Hvordan dette fungerer når det brenner har jeg ikke forsøkt. Men jeg har lest på blogger på nettet at det går veldig greit. Vil tro at det er mest brukervennlig når det brenner med tynnest mulig papir.

Selvsagt kan man feste blonder og blomster med små knappenåler, men det er jo fryktelig brannfarlig. Det vil jeg ikke anbefale, i så må man passe godt på og fjerne etter hvert som lyser brenner ned.

Da har du muligheten for å forsøke deg på å dekorere lys. Jeg har fått advarsel om brannfare ved bruk av denne teknikken. Man må aldri forlate lys som brenner, og stikker det rester av papiret opp fra lyset må det fjernes etterhvert. Kanskje skal man først og fremst glede seg over å ha slike dekorerte lys til pynt...

Lykke til!

Etterskrift... I kveld har vi tent to kubbelys, et med glansbilde og et med serviett. De bruker fortsatt en stund på å brenne ned til motivet. Det vanlige stearinlyset har vi imidlertid fått testet. Det brant ned til motivet, motivet ble stående opp ganske så lenge. Helt kontrollert, og vi hadde god tid til å slukke lyset og fjerne det som sto opp. Etter i alle fall en halv time var den stive motivet kommet så høyt opp at det tok fyr. Helt logisk, siden motivet da gikk så høyt opp at flammen måtte ta tak i det. Det var lett å slukke, og jeg mener at det ikke utgjorde noen fare så lenge man var til stede. Motivet var godt festet, så det var ingen fare for at noe ville falle brennende ned. Jeg regner med at det går like godt og trygt med kubbelyset, og vil fjerne pynten etterhvert så dekorasjonen ikke tar fyr.

16 kommentarer:

Marion sa...

Wow så fint! Sånn må jeg prøve med jentene mine:) Takk for gode tips!

Kari M sa...

Hei. Kjempeflotte lys. Bare husk og ikkje ha for sterk varme på strykejernet.
Jeg har faktisk brennt lys med serviett decoupage på og det gikk heilt fint. Men med papir har jeg ikke prøvd.

Kari M sa...

Har ikkje brukt noken ting på. Brukte heller ikkje bakepapir, strøk rett på lyset. Men det er derfor ein må vara forsiktig med varmen eller begynner lyset og renne. Og det er gjo ikkje pent. Skal prøve med bakepapir. Trur nok at det var ein god ide.

Marit Johanne sa...

Det blir så stilig. Har lyst til å prøve meg på det, ser jo ut til å være enkelt å lage. Må kjøpe meg noen hvite lys først.
Koselig at du lager julekalender med gode tips!

Cathrines Kreative Hjørne sa...

God morgen!
Så fint dette ble, Heidi, og takk for alle gode tips og råd! Jeg har aldri prøvd dette før, men det skal jeg gjøre! Det blir vel uten barnebarn, for de er for små ennå. Det er jo viktig å passe på når lysene brenner, så etterskriften din var viktig og tankevekkende! Men, de kan jo stå som pynt også da, uten at man tenner på! Eller bruker et tykt lys, og lar motivet komme langt ned.

Ha en kjempefin dag!

Klem Cathrine :-)

Seascape sa...

Så fine lysene ble. Jeg har også tenkt på å lage slike og da var det ekstra moro å lese om din erfaring med at bilde brenner.

Flittige hender sa...

Tusen takk for tipset!
Ønsker deg en fin adventstid.
klem :0)

Tovepia sa...

Har prøvd dette selv, og erfart det samme. Utrolig dekorativt med slike lys. Har lest at det skal finnes noe flammesikkert lim...
Nyt helga og klem fra meg;)

Tino sa...

Så nydelige lys dere har laget!
Takk for hyggelig kommentar hos meg.
Ha en fin andre adventshelg!
Klem T

Maria sa...

Takk for gode råd og veiledning, og for at du legger god tips som julekalender gaver.... noe å tenke til neste år....Ha en nydelig advent tid. Maria

Mayen sa...

Hei. har også prøvd med varierende resultat..Bruker bakepapir, men så oppdaget jeg at det er STOR forskjell på bakepapir også!Så etter feiling og prøving i ulike varianter fant jeg ut at ubleket papir var best og matpapir på rull(sånn til gammeldagse matpakker)også var bra. Har en liten kurv med gamle lysstumper stående som brukes til å gni under trege skuffer, og der henter jeg også lys til å teste ut papir på så jeg slipper å ødelegge nye lys under utprøving:-) Mayen

Marta's hobbyhjørne sa...

Dette er grunnen til at eg fant frem til bloggen din.. og den kommer eg og til å kose meg med fremover med mange fine ideer tror eg... eg husker og ha lest om decoupage av lys på ein av mine følgesblogger, men kunne ikkje finne den og referee til så på leiting fant eg din blogg og den måtte da følges... har selv laget ein mengde lys som skal bloggest om (he bare ikkje komet så langt enda)men eg har kun brukt servietter ennå... så er standig på utkikk etter spennende servietter å bruke, så kjedlig at det må kjøpest i dyre pakker... men kommer til å kose meg med kalenderen din fremover.

Inge sa...

Så vackra ljus du har trollat fram. Tror inte att jag skulle vilja bränna dem, bara titta och beundra.

Rose Love sa...

Hei ! Så fine. Har også laget sånne, men jeg lurer på hvor du har fått tak i det mini strukejernet. Kan du sende mail på laila-anita@bbnett.no om du vil svare meg.

Anonym sa...

Hei,er det lenge sia du kjøpte den lys dekorasjonen på Nille som blir som plastfolie? har sett men finner ikke på Panduro eller Nille,har du prøvd papir som man kan skriv ut selv på men med samme utgangspunkt

Heidi sa...

Nå er dette lenge siden. Jeg brukte glansbilder fra Nille, og lysdekorasjon (med tilsvarende motiv) fra Panduro. Hva som finnes av utvalg nå av lysdekorasjon er jeg ikke oppdatert på. Tror det selges en del via nettbutikker som selger utstyr til scrapping og papirhobby.