søndag 5. desember 2010

5. luke: Mine favorittjulekaker

I dag har vi vært på julemarkedet på Norsk Folkemuseum, og før det var vi i kirken. Nå er vi klare til å tenne det andre adventslyset og ta en smak på julebaksten.

Julekakene smaker aller best før jul, og helt siden barndommen har jeg hatt disse to kakene som mine julekakefavoritter. De bakes etter Mammas gamle oppskrifter, og det blir dagens luke i Julekalenderen.

Det er mange som ikke baker selv, og de setter sikkert pris på en kakegave. Spesielt hvis hvite kokosmakroner og brune wienerkyss puttes på Norgesglass pyntet med blonder. De tåler også godt å stå fremme til pynt.

WIENERKYSS

4 eggehviter
150 g sukker (2 dl)
150 g hasselnøttkjerner (3 dl)
2-3 ts bakekakao

Tørk nøttene i et klede og hakk dem fint, støt dem i en morter eller kjør dem i kjøkkenmaskinen.
Stivpisk hvitene og hell dem i en tykkbunnet kjele.
Tilsett sukkeret, nøttene og kakaoen. Varm massen under stadig omrøring til den tykner. Vær tålmodig, det tar litt tid... Når du slipper en klump fra skjeen skal den beholde fasongen.
Sett deigen på godt smurte plater (bakepapir er smart) ved hjelp av to teskjeer. Oppskriften gir ca 40 stk små kaker.
Stek kakene ved 180 grader til de løsner fra platen, ca 12 minutter.

KOKOSMAKRONER

4 eggehviter
200 g kokosmasse (4 dl)
200 g farin (2 1/2 dl)

Visp eggehvitene og bland dem med sukker og kokosmasse i en kjele. La massen tykne over svak varme og under kraftig røring til massen holder formen. Det tar litt tid...
Legg deigen i store topper med to teskjeer på en godt smurt plate og stek ved 180 grader i 12-15 minutter. Det blir ca 24 kaker.
Jeg elsker kokosmakroner som er gode og seige, som disse blir. Hemmeligheten er å piske hvitene og varme massen. Når jeg først er i gang, baker jeg gjerne en stor porsjon på 60 kaker: 10 eggehviter, 500 g kokosmasse og 500 g sukker.

Ønsker deg en koselig adventssøndag!

7 kommentarer:

Marion sa...

mmmm kokosmakroner er en favoritt til meg og! Må vel sette igang å bake snart.

Kari M sa...

Dei wiener kyssene så veldigt spennande ut. Tror jeg må prøve meg på dem.
Min favoritt er sandnøtter. Ei sandnøtt i munnen sammen med ein slurk kaffi nam...........
Og det beste av alt, eg får ha dei for meg sjøl:))

Smykkas sa...

Dette hørtes forlokkende ut. Jeg kan tenke meg at du gleder mange med et glass hjemmelagede kaker.

Jeg er nok som den som har kommentert over. Sandnøtter er en av mine store favoritter.

Klem

Mayen sa...

Disse skal lages! Lekkert!
Mayen

Pennyknits sa...

Begge disse oppskriftene hørtes ut som noe jeg kan tenke meg å lage selv. Gleder meg spesielt til å smake på wienerkyss :)

Seascape sa...

De wienerkyss kakene så virkelig gode ut. Disse må jeg lage. Tusen takk for oppskriften. Klem

Inge sa...

Tack för goda recept.