fredag 2. desember 2011

2. luke: Min barndoms favorittkaker

Jeg hadde egentlig beregnet å ha et annet innhold i dagens luke, men så anbefalte jeg disse kakene i går da jeg så en venn skrev om at hun bakte julebakst til barnebarn som har cøliaki. Selv om man kan bytte ut vanlig mel med glutenfritt, er det noen kaker som er helt melfrie. Som disse to kakene som var mine favoritter alt da jeg var barn.

De er bakt etter mammas gamle oppkrifter, og hemmeligheten ligger i oppvarmingen. Spesielt kokosmakronene blir gode og seige, men det er fortsatt wienerkyss som er den absolutte favoritten, akkurat som da jeg var liten. Hvis du synes at du kjenner igjen oppskriften, så har jeg nok delt dem før. Men de må med så oppskriftene spres!

Det er mange som ikke baker selv, og de setter sikkert pris på en kakegave. Spesielt hvis hvite kokosmakroner og brune wienerkyss puttes på Norgesglass pyntet med blonder. De tåler også godt å stå fremme til pynt.

WIENERKYSS

4 eggehviter
150 g sukker (2 dl)
150 g hasselnøttkjerner (3 dl)
2-3 ts bakekakao

Tørk nøttene i et klede og hakk dem fint, støt dem i en morter eller kjør dem i kjøkkenmaskinen.
Stivpisk hvitene og hell dem i en tykkbunnet kjele.
Tilsett sukkeret, nøttene og kakaoen. Varm massen under stadig omrøring til den tykner. Vær tålmodig, det tar litt tid... Når du slipper en klump fra skjeen skal den beholde fasongen.
Sett deigen på godt smurte plater (bakepapir er smart) ved hjelp av to teskjeer. Oppskriften gir ca 40 stk små kaker.
Stek kakene ved 180 grader til de løsner fra platen, ca 12 minutter.
KOKOSMAKRONER

4 eggehviter
200 g kokosmasse (4 dl)
200 g farin (2 1/2 dl)

Visp eggehvitene og bland dem med sukker og kokosmasse i en kjele. La massen tykne over svak varme og under kraftig røring til massen holder formen. Det tar litt tid...
Legg deigen i store topper med to teskjeer på en godt smurt plate og stek ved 180 grader i 12-15 minutter. Det blir ca 24 kaker.
Jeg elsker kokosmakroner som er gode og seige, som disse blir. Hemmeligheten er å piske hvitene og varme massen. Oppvarmingen tar tid, men plutselig ser du at massen endrer seg, og da er den klar. Du skjønner det når du ser det :)

Når jeg først er i gang, baker jeg gjerne en stor porsjon på 60 kaker: 10 eggehviter, 500 g kokosmasse og 500 g sukker.

Ønsker deg og dine en koselig adventshelg!

5 kommentarer:

"Mira" sa...

mmmm disse var fristende! Flotte gaver, å så er jo Norgesglass fine gaver i seg selv!

Det går sikkert fint med andre glass også.

Ha ein fin dag! Klem,

Anonym sa...

Disse oppskriftene så gode ut!
Utrolig greit med nye oppskrifter når man får besøk av noen med cøliaki - eller som gave.
Tusen takk!!
Hilsen Merethe - merethe62@hotmail.com

Bea sa...

Hei Heidi.
Så hyggelige saker du har i adventskalenderen din! Jeg lagrer oppskriftene så jeg har dem for hånden når jeg trenger dem:)
God adventshelg til deg også.
Beate

Hanne sa...

Mmmm, de så veldig god ut. Tror eg må prøve de Wienerkyssene. Har hatt bakedag med ungene i dag, og da ble det gløggkake, pepperkaker, pepperkakemuffins og havremakroner:-)
God helg

Anonym sa...

Tusen takk, gleder meg til å prøve
G