søndag 6. desember 2009

6. luke: Kaker på Norgesglass

I dag er det adventssøndag, og da skal lys tennes og kanskje julebakst nytes. I luke nr 6 gir jeg dere to av mine yndlingsoppskrifter på småkaker. Fra barndommen har dette vært mine favoritter, og hvert år lager jeg det etter Mammas gamle oppskrifter.

Hjemmebakte småkaker puttet på Norgesglass og pyntet med blonder er koselige gaver å gi bort. Brune wienerkyss og hvite kokosmakroner har igrunnen det rette nostalgiske preget som mange faller for. Så kanskje lar mottakeren glass med kaker stå fremme til pynt!

WIENERKYSS

4 eggehviter
150 g sukker (2 dl)
150 g hasselnøttkjerner (3 dl)
2-3 ts bakekakao

Tørk nøttene i et klede og hakk dem fint, støt dem i en morter eller kjør dem i kjøkkenmaskinen.
Stivpisk hvitene og hell dem i en tykkbunnet kjele.
Tilsett sukkeret, nøttene og kakaoen. Varm massen under stadig omrøring til den tykner. Vær tålmodig, det tar litt tid... Når du slipper en klump fra skjeen skal den beholde fasongen.
Sett deigen på godt smurte plater (bakepapir er smart) ved hjelp av to teskjeer. Oppskriften gir ca 40 stk små kaker.
Stek kakene ved 180 grader til de løsner fra platen, ca 12 minutter.

KOKOSMAKRONER

4 eggehviter
200 g kokosmasse (4 dl)
200 g farin (2 1/2 dl)

Visp eggehvitene og bland dem med sukker og kokosmasse i en kjele. La massen tykne over svak varme og under kraftig røring til massen holder formen. Det tar litt tid...
Legg deigen i store topper med to teskjeer på en godt smurt plate og stek ved 180 grader i 12-15 minutter. Det blir ca 24 kaker.
Jeg elsker kokosmakroner som er gode og seige, som disse blir. Hemmeligheten er å piske hvitene og varme massen. Når jeg først er i gang, baker jeg gjerne en stor porsjon på 60 kaker: 10 eggehviter, 500 g kokosmasse og 500 g sukker.

Ønsker deg en koselig adventssøndag!

6 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

Julekaker på norgesglass er utrolig fint og dekorativt. Og tusen takk for at du deler oppskrift og gode baketips med oss! De wienerkyssene hørtes veldig gode ut....

Ha en fortsatt fin søndag!

Klem

Marit sa...

Godt med de gamle sortene. Jeg bruker og denne oppskriften på kokusmakroner.
Ønsker deg en fin førjulstid, og takk for fine hilsener i bloggen min.

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Takk for oppskriftene, Heidi! Her i huset er det forbud mot nøtter, så vi må holde oss til kokoskaker! Men de lager jeg til gjengjeld mange av! Norgesglass er bare sååå fint til alt mulig - jeg får visst ta meg en tur til Fretex snart!

En god uke til deg!

Klem Cathrine :-)

Loppelill sa...

Så flott med julekaker på norgesglass!

Jorunn's hobby sa...

Mmm... Kjempegodt! Takk for oppskriften.

Elin sa...

Hei!

Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

Jeg la merke til at du har smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Forhåpentligvis vil din egen blogg også være opp i toppen!


Varme hilsen,

Elin
Alleoppskrifter
http://www.alleoppskrifter.no/