lørdag 30. mai 2009

Min første nålepute

Noe av det første mange lager på håndarbeidsfronten er en nålepute. Utrolig nok tror jeg aldri jeg har laget noen, verken som barn eller voksen... Første heklete blomsternålepute er ferdig, en er klar til montering, og den tredje skal påbegynnes. Må jo forsøke meg på vårens store bloggdille.

Nåleputen ga meg litt starttrøbbel. Jeg fiklet veldig med 2. omg, før jeg valgte å hekle med fm i ringen i steden for i lm. Ble lettere da. Rygglåsningen gjorde at dette vesle heklearbeidet tok opptil flere dager.

Valgte å lage en sirkel med en liten knapp i midten. Garnet er Petunia med rester av flaggfargene fra 17. mai-heklingen. Fylte med rød ull.

Vi hadde en del planer for pinsedagene, men fortsatt befinner vi oss i hagen og rundt huset. Svein gjør grunnarbeide før maling av hagemøblene, og vi andre slapper av. Da passer det med et bittelite hekletøy som søte nåleputer.


Slik har jeg heklet nåleputa: Hekle 6 lm og sett i ring m/1 kjm. Hekle 12 fm i ringen. (De fleste hekler da 2 fm i hver fm omg ut). Hekle 2 fm i 1. fm, 1 fm, 2 fm i fm, 1 fm osv = 18 fm. Neste omg 2 fm i 1. fm, 2 fm osv = 24 fm. Øk til 3 fm, 4 fm, 5 fm osv mellom hver gang du tar 2 fm i en fm. Slutt når den er så stor som du vil ha den. Hekle sammen delene med en omg fm, evt en heklekant ekstra. Fyll med vatt eller ull. Sy tråder til midten så det dannes en blomst. Sy fast en knapp. Evt en blomst, eller som jeg har gjort en ring med 6 lm som samles m/1 kjm. og 12 st i ringen, med en liten knapp sydd fast i midten.

Her er en av veiene blomsternåleputa har tatt for å spre seg ut i bloggverdenen: En utenlandsk blogg inspirerte mange alt 27.11.08: Croche da Naninha viste fram sin stavversjon trinn for trinn med stoffblomst. Tone i Hobbygåsa lot seg inspirere derfra, og viste sin versjon i staver 07.02.09. Lena fra Moment ble inspirert av Tone, men laget sin i fastmasker 06.03.09. De fleste som har kommet til senere har lignet mye på hennes. Vibbedille la sin oppskriften med fm ut 23.03.09 som nok mange har brukt. Noen dager senere, 27.03.09 kom Ruth@Blogg med sine nåleputer, og la ut oppskriften 29.03.09 Senere fortalt hun på Trådsnella at hun lærte den av en gammel dame hun besøkte i februar. Så blomsternåleputa har kanskje eksistert ganske lenge før den nådde Blogglandia... Men populær har den uansett blitt!

6 kommentarer:

Tovepia sa...

Har lyst til å prøve meg på en slik nålepute selv. Får se når jeg får noen rester snart...har vel noen allerede;) Kos deg videre i pinsa!

Muffin sa...

Søt nålepute i nasjonalfarger! Tror jeg må manne meg opp og prøve en sånn.

Quiltefia sa...

Hei Heidi!! Legg ut en link til denne søte nåleputa du har laget!?

Heidi sa...

Da har jeg både lagt ut oppskriften jeg selv har brukt, og linker som viser veien blomsternåleputa tok ut i bloggverdenen, hvor den senere har spredd seg i en hel blomsternåleputeeng!

Quiltefia sa...

Det var veldig fint!!:-)

binni sa...

Utrolig fin nålepute. Artig med nasjonalfarger. Har ikke prøvd å lage slike selv enda.