torsdag 11. mars 2010

Dominoteknikk

De siste dagene har jeg forsøkt meg på en ny teknikk - dominostrikk. På Trådsnella er det startet to restegarnalonger. En hvor restegarn skal brukes til hva som helst i løpet av april, og en annen hvor vi skal lage restegarntepper med et lengre tidsperspektiv - helt til mars 2012.

Jeg har sett mange har laget flotte domino-restegarntepper, men kan ikke teknikken. Var så heldig å få den forklart, og dette er en morsom måte å strikke på.

Slik har jeg blitt forklart teknikken av Vibbedille:

Beregn størrelsen på lappen. Del antall m i bredden på to, og legg til 3 m til felling. Eks 20 m bredde, gir 43 m i opplegg.

Legg opp 43 m. Strikk r tilbake.
Strikk så 20 m, ta 1 m løs av, strikk 2 r sm og ta den løse m over, strikk 20 m. Strikk r tilbake.
Fortsett slik med 19 m, felling, 19 m, og en m mindre for hver fellingsomg til alt er felt.

Deretter plukker man opp til ny lapp fra øverste høyre hjørne, 22 m, den 22. m i venstre hjørne, legg opp 21 m. Strikk r tilbake, og fell som første lapp.

Da jeg skulle starte på andre rad, gjorde jeg en feil. Den gule lappen har fellingen diagonal mot høyre i steden mot venstre. (Kan jo bruke som en variant, for å lage et mønster, men ikke her.) Da plukket jeg opp, og la opp. Det ga den gule lappen. Den tok jeg opp.
I steden skal man da legge opp masker først, og så plukke opp. Tenk opplegg som en motsatt L, og fellingen på skrå ut fra de rette sidene i L'en.

Så nå er det bare å fortsette på lappene. Siden dette skal strikkes i restegarn, er utfordringen å finne nok restegarn. Garn har jeg jo nok av. Disse lappene strikker jeg i maskinvaskbart garn, mye sokkegarn og garn brukt til diverse plagg. Bruker pinne nr 3 1/2. Ideelt sett burde jeg kanskje brukt pinne nr 3, så det også hadde passet til tynnere garn.

7 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

Oj,så artig! Det ga en utrolig stilig effekt!

Quiltefia sa...

Hei!!Jeg blir som vanlig nyskjerrig!! Det ser greit ut i starten, men hva når det blir store arbeider???? Jeg hekler jo ofte bestenmorlappene mine sammen, men det er bare den siste omgangen. Og det å bruke restegarn, er jo en god tanke. Men da putter man masse jobb i et arbeide som kanskej ikke blir så fint?? Du har jo kilovis med garn, er det ikke bedre å bruke det , enn å sette sammen masse forskjellig?? Ikke meningen å være negativ, men det virker litt dårlig bruk av tid. Men jeg skal nok prøve......AnneK:-)

Heidi sa...

Anne: Nei, fornuftig bruk av tiden er ikke dette :)
Grunnen til at restegarn brukes her, er at det er en along. Med formålet å lage noe (i dette tilfelle) teppe av restegarnet. I en along må alongreglene følges :)

Ville nok ikke laget et stort teppe i dominoteknikk, nettopp fordi man monterer sammen teppet mens man strikker.

Lager man større lapper, og selvsagt med valgfritt (nytt) garn, vil man spare mye tid, og lettere lage et forholdsvis stort teppe. Ellers kan dominoteknikken brukes til alt fra sokker til vesker, puter og tepper - så det gir mange muligheter.

Heidi sa...

Og så må man heller ikke glemme at i lappetepper brukte man gjerne rester før - både i garn og stoff...

Quiltefia sa...

Hei igjen!! Jeg er enig i det siste. Lappettepper ble laget av det man hadde. Vi har rett og slett blitt for rike.... Bestemorruter er perfekt til å lage restetepper på. Men på den måten du strikker nå, ville jeg valgt annerledes. Er ikke regler til for å brytes da?? Tulla!! Du må vise det fram når det er ferdig!! Ha en fin fredag!! AnneK:-)

EllenSand sa...

Så stilig! :)

Anonym sa...

Takk for en interessant blogg