søndag 9. august 2009

Vakre Hadeland

I går var vi på tur til Hadeland med Mamma og Pappa, og etter å ha kjørt gjennom tunnelene torsdag med begrenset utsikt, fant vi tilbake til gamleveien.

Og dette er som jeg husker det fra oppveksten. I bakkene ned fra Grua vider Hadelandsbygda seg ut, og ønsker velkommen med bølgende åkre, gårder og åser så langt øyet ser. Det er vakkert!

Etter å ha stoppet på Brandbu, fortsatte vi på turen vår sammen med onkel Arild og Gærd, og så bar det oppover så vi snart så Brandbu sentrum nedenfor oss, og Brandbukampen i det fjerne.

Første stopp var ved Tingelstad gamle kirke, eller St. Petri, som den også kalles. Kirken er antakeligvis oppført i 1220-årene, og ligger høyt til, og dermed er det en fantastisk utsikt derfra.

Interiøret er det originale fra 1500-1600-tallet og er preget av reformasjonen, og her er alt intakt. Ingenting er restaurert, og alt står uforandret etter at nye Tingelstad kirke ble tatt i bruk.

Etterpå parkerte vi ved Steinhuset og ruslet i Prestegårdshagen, som nå er eid av kommunen. Her var det vakre blomster, og mengder av gamle frukttrær som Andreas lot seg friste av til litt klatring. Mens de andre besøkende tydelig hadde latt seg friste av annen frukt og bær, litt rips fant veien til munnen mens vi ruslet rundt.

Søsterkirkene på Gran kjenner vi fra flere Hadelandsturer, og det øverste bildet viser utsikten sett fra veien mellom Steinhuset og Prestegårdshagen. På det nederste bildet står vi omtrent der graven til Oldefaren min opprinnelig lå. Men det er mange år siden det enorme jernkorset ble tatt ned. Vi var inne i Mariakirken, mens det var to bryllup i Nikolaikirken mens vi var der. Og det var mens vi var der at himmelen mørknet, og snart buldret det i det fjerne, i tillegg til at det regnet litt.

Siste stopp på Hadelandsturen vår denne dagen var min farmors barndomshjem, Bakkelund. Og dette var første gang jeg var her, denne delen av Hadeland har vi ikke vært så mye på. Men huset lå der, og det var forståelig hvordan navnet Bakkelund var et naturlig valg.

Vi avsluttet dagen hjemme hos Gærd, og før vi reiste tilbake til Oslo var vi innom "eggefabrikken" til sønnen hennes hvor 7.500 høner verpet egg.

En flott og opplevelsesrik dag hadde vi på Hadeland, og vi fikk sett hvor utrolig vakkert det er der når vi kjørte nede i dalen og opp i høyden. For da ser man virkelig vidt omkring, både i selve Hadelandsbygda, den store Randsfjorden, men også naboområdene rundt.

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej! Roligt att få höra lite från Brandbu. Vi passerade Brandbu i tisags på vår lilla Norge-tur. Var även till Brandbu förra sommaren och tittade på Grinakervev då och så var vi i en hembygdspark där då. Vackert landskap där. Så jag förstår att ni hade en fin dag.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Jorunn's hobby sa...

For noen vakre bilder Heidi!