søndag 3. januar 2010

Små blånisser

I går fortalte jeg om at vi hadde vært og sett filmen "Julenatt i Blåfjell". Etter det fant jeg ut at jeg måtte finne fram gamle bilder av de små blånissene våre. For å spare oss for masse leting, tok jeg en telefon til Mamma, og hun fant fram gamle julekort og kalendere som jeg har fått scannet.

Første gang serien "Jul i Blåfjell" ble vist i 1999 hadde ikke NRK tenkt seg hvilken popularitet dette ville få. Så det var ikke laget i stand oppskrifter eller garn. Husker jeg gjerne ville strikke blånisselue til Karoline, og kjøpte en kopiert "hjemmesnekra" oppskrift i en garnbutikk på Carl Berners plass i Oslo.

Men da serien kom i reprise i 2001 ble det strikket parallelt med serien. Så dette året hadde Karoline og Andreas fullt utstyr i løpet av desember. Luer, votter, skjerf, genser til Andreas, en genserkjole til Karoline inspirert av Turte og leggings også til henne. 2001 var en veldig snøfattig vinter, så vi kjørte opp mot Tryvann hvor vi la ut et skinn på en snøflekk.

Og der ble en serie med bilder av de små blånissene våre knipset. Karoline var ekstremt opptatt av "Jul i Blåfjell", og elsket å tegne. Det kan ses både på forsiden til kalenderen, og på en tegning som hun vant med på skolen. Uttallige varianter av alle i Blåfjell-serien ble tegnet, i tillegg til venninnene Turte og Rødnissejenta.

Den gangen og i en del år etter, hadde jo "alle" unger blånisseluer. Overalt så man små blå med spisse luer. Litt upraktiske var kanskje luene, det ble gjerne litt kalde øreflipper... Hvor mange blånissevotter jeg har strikket opp gjennom årene, husker jeg knapt.

Til slutt i min mimrehistorie, hører det også med å fortelle at blånissestrikkeriene ble oppstarten på strikkingen min for alvor. I ungdommen ble det en del gensere, noen fullførte og noen som ble ufoer. Klarte vel aldri å fullføre så mye i ung voksen alder heller. Da ungene kom til var det lite som ble produsert, før blånissestrikkingen startet. Det ga jo raske resultater og var en innføring i tovingens mysterier i tillegg.

Det var en flott verden som ble skapt i disse NRK-adventsseriene, og spesielt blånisseverdenen var spesiell. Bare det å se alle sjatteringer av blått fra det sarteste hvitblå til det grå eller gnistrende var fasinerende. Og er ganske så sikker på at det er flere mammaer enn meg som ble innviet i gledene ved strikking og toving gjennom serien.

7 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

For noen nydelige blånisser! Du må være en meget driftig dame, Heidi, er imponert over alt du har produsert både før og nå!

Var nok ikke så produktiv som deg -det ble et par luer, en genser og et par votter, men gøy var det:-) En kjempefin serie!

Klem

Flittige hender sa...

Herlige blånisser. Jeg liker så godt disse seriene, skikkelig julestemning.
Ønsker deg en flott første uke i 2010.

Quiltefia sa...

Hei!Morsom historie og søte unger.... Det ble bråk om rettighetene til disse "kostymene", Spinn-off produkter som nok ikke nrk visste hvor populært det ville komme til å bli. Men det tror jeg de har lært nå. Hun som hadde ideen til det hele ble vistnok ikke rik. Du la ant merke til at kostymene i filmen er annerledes enn nrk-produksjonen. Men det var morsomme klær, ingen tvil om det!! AnneK:-)

Marit Johanne sa...

Så søte små blånisser! Du verden hvor fort tiden går, tenk at det er så lenge siden alt at det ble sendt første gang. Husker vi så på det første året, da må vår yngste ha vært 10 år. Han var nok for stor til å ville ha blånisselue, husker ihvertfall ikke at det var noe spørsmål etter det.

Anonym sa...

Hei!
Jeg liker veldig godt juledekor.
Kan du være så snill og fortelle meg hvor du fikk tak i disse blånissefigurene? Jeg har så lyst på dem!

Hilsen jente på 16 år, går Design&håndverk på Mysen vgs.

Heidi sa...

Hei jente 16 år: Jeg kan ikke svare deg, siden du har lagt inn kommentaren uten at jeg kan spore deg opp.

Disse små figurene ble kjøpt etter "Jul i Blåfjell", og det er mange år siden. Så de er nok neppe å få kjøpt lenger. Da må du i så fall finne dem på et loppemarked, kjøpe brukt e.l.

Anonym sa...

Hei!
Takk for svar. Før jeg skal legge ut komentaren må jeg velge imellom google-konto, anonym eller noe annet. Jeg prøvde og logge inn på min google konto, men det funket ikke. Jeg heter Therese Frøyna Burum ;-)