onsdag 9. februar 2011

Tine Solheim hos Nøstet mitt

I går kveld var jeg på en utrolig inspirerende strikkekafe med Tine Solheim hos Nøstet mitt. Selvsagt skulle hun presentere boken Retromasker og modellene derfra. Det var mitt første besøk på Nøstet mitt på Lambertseter, jeg er ofte på butikken på Tveita, men må nok tilbake hit mer. Masse spennende garn, i tillegg til de mer vanlige merkene.

Strikkekafeen var i overetasjen til Lille Persille, og det er et ganske langt og smalt lokale. Jeg var heldig og skjønte hvor Tine skulle stå, så fikk sikret meg en plass med kjempegod utsikt. Dermed var det lett å få pratet med Tine innimellom, og hun husket godt at hun var på Plaza i fjor på Landssnelletreffet, og hun kommer tilbake i år når det skal være i april på Bristol.
For at alle skulle se godt, gikk det jenter rundt som viste fram alle modellene, og vi kunne selvsagt kjenne og undersøke når strikke- og heklearbeidene ble sendt rundt.

Hun startet visningen med noen pudderrosa modeller som er gitt ut i et eget hefte fra Dale. Det tynne alpakkagarnet har hun utviklet selv, og det forhandles også gjennom Dale. Disse modellene hadde nydelige flettinger og flotte teknikker. Det ble ikke knipset noen bilder av de første modellene. Bildene over viser delvis interiørkolleksjonen og tilbehør som lappeleggingsene.

Falt spesielt for denne bagen. Her hadde hun brukt en kjøpt sort bag, og festet lappefronten med selvklebende borrelås. Litt lignende veskene fra forrige bok som vi så på Landssnelletreffet i fjor.

Mange av modellene i boken har tatt utgangspunkt i trenden fra 30-tallet da de runde bærestykkene kom, inspirert fra Grønland. Genseren over med akantusranke har hun i flere modeller, og det er utrolig hvor forskjellige de blir ut fra fargevalget. Alle vrangborder er strikket med miniflette over to masker, og der er stort sett også perler strikket inn. På akantusrankene er perlene sydd på, ellers er stort sett perlene strikket inn. Hvis man strikker inn perler på glattstrikk, låses perlene med vridd rette masker.

Nye lekre modeller. Den rosa er fra kolleksjonen som er gitt ut på hefte fra Dale for en stund siden. Det ses ikke så godt, men hele veien rundt er en flette, en plissebord, og skråstrikkete lommer som hun forklarte og viste framgangsmåten på.

Antrekket over her tilhører kapittelet i boka kalt Frognerparken. Her har hun slått seg løs med metervis (70 meter) med hestetømmer, så da anbefaler hun vel strikkemaskin. Som hun sa på God Morgen Norge i dag, hadde hun alt laget strikkeskjørt med åttebladrose da den kom på visninger hos Dolce Gabbana. Så hun har nok teft for trender. Skjørtene går heldigvis! litt nedover, så da kan vi som ikke er sylslanke satse på strikkete skjørt også.

Dette antrekket falt jeg også veldig for. Hun som bar det kledde det ekstremt godt, og det må vel være det ultimate påskeantrekket.

Egentlig kjente jeg ingen på strikkekafeen, bortsett fra innehaveren av Nøstet mitt, Anne-Grethe. Men kom i snakk med en hyggelig dame som jeg forsøkte å verve til Trådsnella/Norge 123. Og jammen kom Anne gående inn, som er en god snellevenn. Så da ble det et lite snelletreff ut av det også :)

Jeg har de to andre bøkene Tine Solheim har gitt ut. Veldig lekre, og det er denne også. Tror likevel jeg må si at det kanskje er flere modeller som fristet meg personlig i Retromasker. Og i tillegg kan den inspirere til å gå løs på gamle norske mønstre og gjøre en personlig vri.

Hun har brukt tre ting som skal vise at dette er håndarbeid og håndstrikk: mye fletter, bla alle vrangborder i minifletter, de runde bærestykkene og perler strikket inn. Ingen av disse teknikkene kan lages ved hjelp av maskiner, det kan bare flittige og flinke håndarbeidshender gjøre.

Innholdet i boken er en mengde med gensere, jakker, vester, lekkert tilbehør, en god del antrekk til tøffe gutter og søte småjenter. Og selvsagt en del til interiør. Modellene er både korte og ettersittende, men også lange og vide. Så her er det noe for enhver smak, figur og alder.

Som Oslojente må jeg vel også si at boken viser lekre bilder fra Oslo og omegn. Kanskje ikke rart når det igjen er Charlotte Spetalen som er fotograf. Og sitatene fra Havamål gir boken det lille ekstra. Så løp og kjøp, eller bestill - denne er en må ha-bok for strikke- og hekleglade!

2 kommentarer:

Liss sa...

Hei Heidi.
Koselig at du skriver om Tine Solheim og hennes foredrag på Nøstet mitt. Flotte bilder! Det gule settet med genser, skjerf, lue og votter er det oppskrift på i Familien som kommer ut i neste uke.
Hilsen Liss

salige lavendel sa...

Dette var sikkert kjempespennende! Den rosa jakken var jo rålekker!!