fredag 11. desember 2009

11. luke: Tovete hjertevotter

Dagens luke i julekalenderen min er hjertevotter til småjenter. Da ungene var små, brukte de mye tovete votter. Selv om snøen gjør dem våte på utsiden, er det helt varmt og tørt på hender og fingre.

Utgangspunktet for oppskriften er blånisse- og rødnissevottene, men jeg har gjort en god del forandringer. Jeg synes at vottene skal gå litt opp på håndleddene. I tillegg har jeg laget oppskrift for den minste størrelsen, og hjertene jeg broderer på før tovingen er også "mine".

TOVETE HJERTEVOTTER

1-2 år (3-5 år) 6-9 år
Legg opp 28 m (32 m) 34 m fordelt på pinne nr 6 med en tråd pt3 eller Vamsegarn eller to tråder pt2. De mykeste vottene får du med to tråder pt2.
Strikk 2 omg 1 r, 1 vr. Strikk videre 12 omg (14 omg) 16 omg glattstrikk.
Fell jevnt fordelt på siste omg til 24 m (28 m) 32 m.
Strikk hullbord: 2 m sm, 2 kast omg ut. På neste omg strikkes de 2 kastene som en m for å få store nok hull etter tovingen.
Strikk 8 omg (12 omg) 14 omg. Pass på at det er like mange m på hver pinne.
Høyre vott: Strikk nå tommel på 3. pinne slik: Strikk 1 m, sett 4 m (5 m) 6 m på en sikkerhetsnål eller tråd. Legg opp nye 4 m (5 m) 6 m over tommelhullet og fortsett å strikke rundt.
Venstre vott: Som over, men strikk tommel på 2. pinne.
Strikk til votten måler 4 cm/9 omg (6 cm/14 omg) 8 cm/18 omg fra tommelhullet. Fordel like mange m på hver pinne.
Strikk de 2 første m på hver pinne sammen. Strikk 1 omg uten felling. Gjenta disse 2 omg 2 ganger til. For minste str gjentas kun 1 gang.
Deretter felles det på hver omg til det er 8 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.
Tommel: Sett m fra sikkerhetsnålen/tråden over på p. Strikk opp 1 m fra hver side og 4 m (5 m) 6 m fra motsatt side, dvs totalt 10 m (12 m) 14 m.
Strikk glattstrikk til tommelen måler 4 cm (5 cm) 6 cm.
Strikk de 2 første m på hver p sammen til det er 4 m igjen. Trekk tråden gjennom m og fest godt.

På den minste størrelsen, kan du droppe tommelene. Det kan være behagelig for de minste barna.

Nå skal du brodere hjertet på vottene. Jeg lar hjertet peke ut mot tuppen. Lag en hjertemal ved å brette et papir dobbelt. Fest med knappenåler og sy tråklesting/forsting fram og tilbake med en tråd pt3/Vamsegarn eller to tråder pt2.

Flett en snor av 6 tråder med pt3/Vamsegarn eller 12 tråder med pt2. Knyt dusker i hver ende, og dra gjennom hullene før toving.

Tov litt forsiktig: Jeg kjører vanlig 40 graders program, men med sentrifugering på 600 omdreininger i steden for maks som er 1400 på min maskin. 1 ss flytende grønnsåpe i vaskekammeret. Jeg tover kun ett eller to vottepar om gangen.

Når du har tovet, kan vottene være litt små og krøllete. Strekk og dra, og prøv evt rett på barnehånden. Eller en større hånd. Husk å stikke en finger inne i tommelen.


De tovete vottene er ikke store, men sitter godt på hånden. Hvis du ønsker dem litt romsligere, bør du gå opp en størrelse. Vottene blir ofte våte på utsiden i bruk. Da tørket jeg dem på radiatoren, eller i tørkeskap hvis du har det. Jeg har også unnlatt å vaske dem så mye. Når de har tørket, kan du lett børste dem rene. Høres rart ut, men forsøk! Bruk en stiv børste eller kam, og du vil se at skitt forsvinner, og vottene blir som nye. Lykke til!

HEIDI GRYMYR DESIGN - Videreutviklet oppskrift og laget modell for hjertevotter. Oppskriften med mine endringer, minste str og hjertemodell er beregnet til privat bruk og gaver - ikke til salgsprodukter.

9 kommentarer:

Quiltefia sa...

Stadig fine ting i kalenderen din!! Søte votter!! God helg!! AnneK:-)

Kreative Karoline sa...

Kjempefine votter og fint juledesign på bloggen ;)

Barbros lille atelier sa...

Herlige tovede votter! Så fine med de hjertene på! Og så gode og varme på små barnehender:-)

Ha en riktig god helg!

Klem

Findus sa...

Så herlige votter , flink er du . Mye fint hos deg :) . God helg!

Unknown sa...

Hjertevottene dine er kjempflotte!Tusen tskk for at du deler oppskriften..., disse har jeg lyst til å lage!

Ha en super lørdag!

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Så fine votter! Jeg har også laget noen slike, og gjorde akkurat som deg, og lot de gå litt høyere ved håndleddet! Veldig hyggelig kalender du har! Her er mine hjertevotter: http://www.norge123.no/minside/bilde.aspx?30303333596D6C735A4756705A4430784D5445304D44553D2D666945726D547A4F734C343D#bilde

Ha en fin 3. advents helg! Her går det i bunadssøm - i dag blir det søm av forkle!

Klem Cathrine :-)

Sylke Feldhusen sa...

Heisann, så mye fint du har i kalenderen din! Har akkurat funnet sida di. Her er det mye artig. Takk for mange fine juleideer! Ha en riktig god helg :)

ingvild sa...

Så fine ;D

Unknown sa...

Tusen takk for at du deler oppskriften på disse vottene! Må ut å handle garn...